DWA bijeenkomst Midden-Oosten 23 juni in de OBA

De OBA en De Wereld Academie organiseren op donderdag 23 juni 2016 in de Theaterzaal van de OBA een avond over de historische achtergrond van de huidige politieke situatie in het Midden-Oosten onder de titel “Chaos in het Midden-Oosten: imperialisme of Arabische verdeeldheid?”
Het programma bestaat uit een filmlezing door Jielis van Baalen, gevolgd door lezingen van Carolien Roelants en Fouad Laroui en een discussie tussen hen, met Hans Luiten als moderator .
De avond start om 19.00 uur en eindigt om 22.00 uur.  Kaartjes zijn te krijgen via www.oba.nl, € 5,- leden en € 10,- niet- leden.
Deze avond is het sluitstuk van de eerste Studieleeskring over de geschiedenis van het Midden-Oosten, geïnitieerd door De Wereld Academie.
In deze Studieleeskring hebben deelnemers vanaf november 2015 iedere maand een historisch werk gelezen en bediscussieerd. Uitgangspunt voor de deelnemers is de historische achtergrond van de huidige politieke problemen die tot de bloedige oorlog in Syrië hebben geleid.
Bestudeert zijn het leven van Gertrude Bell, de neergang van het Ottomaanse rijk tijdens de eerste wereld oorlog, de rol hierin van enkele historische figuren als T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, de strijd tussen de Fransen en Engelsen, de etnische, cultureel religieuze en politieke verdeeldheid van de regio, de opkomst van ISIS en de sociologie van het Arabische denken.
In het eerste deel van het programma schetst Jielis van Baalen de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten aan de hand van korte fragmenten uit fictie films. Van Baalen is filosoof/ theoloog en kenner van de Islam, docent aan de HES en voormalig correspondent in Caïro.
In het tweede deel houden Carolien Roelants en Fouad Laroui eerst een kort referaat en gaan daarna onder leiding van Hans Luiten met elkaar in gesprek over de historische oorzaken van de grote tegenstellingen in de Levant, met als centrale vraag of het het (westers) imperialisme is dat hiervan de oorzaak is, of de inherent verdeelde Arabische politieke cultuur.
Carolien Roelants is dertig jaar redacteur Midden-Oosten bij NRC Handelsblad geweest, en heeft nu elke week een veelgelezen column in nrc.next en NRC Handelsblad. De afgelopen tien jaar heeft ze vele malen Saoedi-Arabië bezocht en daarover gepubliceerd. Carolien Roelants in de media Op 18 december 2013 gaf Carolien Roelants een Marathoninterview aan VPRO-radio. Onlangs publiceerde zij,samen met Paul Aarts, een hernieuwde uitgave van het veel geprezen “Saoedi- Arabië”.
Fouad Laroui (Marokko, 1958) studeerde in Parijs en vestigde zich in de jaren negentig in Nederland. Hij doceert Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is een veelgevraagd publicist. Fouad Laroui ontving in 2002 de E. du Perronprijs voor zijn gehele oeuvre.
Hans Luiten is een bevlogen geschiedenisdocent, en reisleider in onder meer Turkije en Oezbekistan. Hij verzorgt vele lezingen, waaronder die met de titel ‘Begrijpt jij het Midden-Oosten nog?’, onder welke titel hij onlangs ook een boek publiceerde.