Durf te weten, durf te delen!

Als er iets is dat mij dreef en drijft om met De Wereld Academie te starten, dan is het wel het motto van de Verlichting “Durf te weten”, met de toevoeging “Durf kennis te delen”.

Tijdens de Verlichting betekende deze oproep om te weten en kennis tot je te nemen een gevecht tegen bijgeloof en tegen het religieuze wereldbeeld. Kijken en waarnemen van de werkelijkheid werd als uitgangspunt genomen en niet de waarheid zoals die genoteerd stond in de Bijbel en andere klassieke werken uit de oudheid. Filosofen als Voltaire en Diderot ontdekten de wereld om hen heen, die wekte hun nieuwsgierigheid, voorbij de waarheid van priesters en theologen. Zij stelden zich de vraag: Hoe zit de wereld eigenlijk in elkaar?

Deze eerste ervaring van verlangen naar waarheid kan iedereen waarschijnlijk bij zichzelf ook traceren. Voor mij startte deze in de boekenkast van mijn vader. Als klein ventje bladerde ik graag in de grote boeken die op de onderste plank stonden. Vooral van één boek kon ik geen genoeg van krijgen. Een gruwelijk boek met oude zwart-wit foto’s van gewonde en verminkte soldaten uit de eerste wereldoorlog. Het waren portretten van jonge mannen zonder kaken, met ijzeren beugels om delen van het gezicht bijeen te houden en met holle ogen van ontzetting.

Al snel kwam ik tot de ontdekking dat dit de gevolgen waren van oorlog en het geweld dat mensen elkaar aan doen. Oorlog ging mij fascineren. Zelf zo erg dat ik als lagereschool leerling in de boekwinkel vlakbij iedere maand van mijn zakgeld een deeltje kocht van de twintigdelige Sesam reeks “Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, in foto’s en documenten” van de hand van Mr. G.B.J. Hilterman. Deze werkjes bevredigden al mijn kleine jongens verlangens. De teksten waren kort en er stonden veel kaartjes en foto’s in.

Kennis over deze toen, eind jaren zestig, ook nog eens zeer recente geschiedenis, die zeer leefde in de verhalen van mijn grootmoeder, vergrootte mijn wereldbeeld en werd de basis voor telkens nieuwe kennis die ik op school en universiteit op deed.

School, universiteit en hogeschool zijn instituten waar je kennis steeds gezamenlijk op kunt doen door veel te lezen, te delen in colleges en werkgroepen. Daar begint het delen al op basis van inzichten die je al bladerend en lezend op doet. Je verrijkt jezelf steeds meer door te doen, door inspanning die soms moeite kost. Soms zijn de boeken zo fascinerend dat de nieuwe inzichten naar binnen glijden als een pak vanilleyoghurt. Dat heet niet lezen, maar een boek verslinden.

Zo kwam ik in het begin van mijn studie rechten bij een antiquair op de Kloveniers burgwal een boek tegen van een mij onbekende auteur, Jacques de Kadt, getiteld “Fascisme en de nieuwe vrijheid”. Ik las enkele regels en nog meer regels en zat onderin de boekenkast op een regenachtige dag op een klein krukje zonder dat ik er erg in had een heel werk koortsig te absorberen. Met iedere regel kreeg ik nieuwe inzichten. De dagen en weken erna kon ik er maar niet over ophouden. Dit was een doorbraak, een doorbraak in mijn kennis en inzichten, die mijn hele wereld op zijn kop zette.

Iedere keer als ik een boek opsla wil ik weer zo getroffen worden, die enorme rush van energie voelen bij nieuwe inzichten, bij het idee dat ik de hele wereld begrijp en alles aankan.

Kennis, weten en inzichten gaan in elkaar over in een hallucinerend gevoel van alwetendheid. Een toestand die niet vaak lang duurt en waar je ook de betrekkelijkheid van leert inzien. Maar er komen op dat moment verbanden en rariteiten boven drijven. Emergeren, zoals Peter Westbroek dat in zijn boek “De ontdekking van de aarde”  zo mooi beschrijft. Ook hij breekt een lans voor een nieuw wereldbeeld, een nieuwe wereldoriëntatie, die op het toneel verscheen toen de mens vanuit de hemel naar zich zelf keek en zich realiseerde dat wij ook de aarde zijn. Na het modernisme zijn we volgens Westbroek na de foto Earthrise in het Symbiotische tijdperk beland.

Ik noem hier niet voor niets Peter Westbroek, want als eerste zou ik graag dit prachtige boek vol inzichten in de aardse en menselijke geschiedenis delen in de eerste leeskring van De Wereld Academie, om enthousiasme, inzichten en bedenkingen te kunnen delen met gelijkgezinde zielen.

Daan Diederiks